Ik wil een artiest boeken, wat nu?

Je gaat binnenkort een evenement organiseren. Daarvoor moet je aardig wat dingen regelen en een strakke planning maken. Denk daarbij aan eten, het uitnodigen van mensen, versiering en ga zo maar even door. Het is dan wel zo leuk om een of meerdere artiesten te boeken voor live entertainment. Lees hier waar je dan op moet letten!

Tips

Voordat je überhaupt iemand gaat boeken, is het belangrijk dat je nadenkt over de mensen die op het evenement zullen komen. Zijn dat bijvoorbeeld vooral jonge mensen of oude mensen en behoren ze tot een bepaalde (sub)cultuur? Aan de hand hiervan kun je namelijk het beste inschatten wat voor muziek het beste zal aanslaan. Organiseer je bijvoorbeeld een evenement voor jonge kinderen? Dan is het wel zo leuk om een act uit te nodigen die de kinderen ook zal aanspreken. Voor een wat oudere doelgroep zal het daarnaast niet zo aanslaan om een jonge popartiest te boeken die recentelijk ontdekt is. Zodra je de keuze hebt gemaakt, is het belangrijk om de artiesten duidelijk te laten weten wat je van ze wilt. Vraag ze bijvoorbeeld hoe lang ze moeten spelen, wat ze ervoor krijgen en wat voor soort feest het wordt. Dit laatste is belangrijk, omdat de artiest dan kan bepalen welke muziek het meest passend is voor het feest.

De uitbetaling

Zoals eerder al is aangegeven, is het belangrijk om de vergoeding duidelijk te communiceren naar de artiest. Zo voorkom je eventuele misverstanden en voor de artiest is het natuurlijk fijn om te weten wat hij of zij krijgt voor de performance. Het is daarom belangrijk om alles zwart op wit te zetten. De creatieve sector is namelijk een sector waar de artiesten vaak niet worden uitbetaald en zij dan een specialist moeten inschakelen voor juridisch advies. Wees daarom de persoon waar de artiesten op kunnen vertrouwen en maak duidelijke afspraken over de vergoeding en waarop deze gebaseerd is. Ook als er om extra diensten wordt gevraagd, is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken om te voorkomen dat het uiteindelijke bedrag te hoog oploopt. Als alles soepel verloopt, is de kans daarnaast ook groter dat de artiest vaker met je wilt samenwerken. Dat komt dan best goed uit, toch?

Zorg er dus voor dat alles omtrent de betaling goed geregeld is met de artiest, om een eventuele deurwaarder of incassobureau te voorkomen. Meer informatie? Kijk dan op de site van Juristu!